Tuesday, December 13, 2011

Tunas Manja Bera musnah

December 13, 2011
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.


ni officemates.ex officemates.Milah.Eni n samsul


Pasar raya musnah terbakar
11/12/2011 5:37pm


BERA — Sebuah pasar raya musnah dalam kebakaran di pekan Kerayong di sini, awal hari ini.

Ketua Polis Daerah Bera, DSP Zahid Mohamed Noor berkata, kebakaran pada 2.45 pagi itu disedari oleh anggota polis yang menjalankan rondaan di kawasan tersebut apabila ternampak asap dan api dipercayai dari kedai menjual cakera padat yang terdapat dalam pasar raya itu.

Beliau berkata, anggota polis itu kemudian menghubungi pasukan bomba dan penyelamat sebelum dua jentera bersama 17 anggota dari balai bomba Triang dan Temerloh tiba 10 minit kemudian.

"Kedai-kedai lain yang terdapat dalam pasar raya terbabit termasuk kedai pakaian, kedai makan dan kedai cakera padat serta gelanggang futsal turut musnah dalam kebakaran itu,” katanya ketika dihubungi.

Zahid berkata, kerugian yang dialami pengusaha pasar raya dan tujuh peniaga di bangunan itu masih belum ditaksirkan tetapi dianggarkan melebihi RM1 juta.

Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian itu.

Sementara itu, Pegawai Operasi Bomba dan Penyelamat Triang, M. Manoharan berkata, 95 peratus bangunan itu hangus terbakar. - Bernama



Ini aku copy dari berita online Kosmo semalam.Ye!seperti yang anda baca tu Tunas Manja Bera terbakar.Tempat aku kerja first2 selama setahun.Kejadian berlaku awal pagi dan kawan aku beri sms dalam jam 5pgi.Memang terkejut habis bila baca sms dari kawan tu sebab tak sangka akan jadi macam tu.

ini la pekerja yang tak suka duk ofis dan merayau2.:)

Malam selepas kejadian tu aku pergi melawat kawan2 lama aku.Sampai2 aku rasa sebak sebab tempat aku menimba pengalaman berkerja,tempat aku dapat ramai kawan dan tempat aku berkasih sayang ni hancur musnah dijilat api.Memang tak sangka jadi mcm ni.

ni masa celebrate besday fadli :)

milah-super senior :) 

adik kesayangan aku ni.dia bakal transfer ke Jerantut wat sementara.sedihnyeee xdpt jumpa dieorang da

Lepas ni nak shopping kat mana lak ek.Aktif la Pasaraya Aktif selepas ni.Huhuhu.



Thursday, December 8, 2011

Tulang rusuk takkan tertukar. Dont worry !

December 08, 2011
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.






Sahabat A: Aku dengar, orang yang kau sangat cintai itu tak balas cinta kau.
Sahabat B: Ya.
Sahabat A: Tapi kenapa aku tengok engkau tidak bersedih pun?
Sahabat B: Buat apa aku nak bersedih? Aku hanya kehilangan orang yang tidak cintakan aku. Tetapi dia kehilangan orang yang benar-benar mencintai dirinya. Mungkin dia tak ditakdirkan untuk aku. Mungkin ada jodoh yang lebih baik dari aku untuknya.
Sahabta A: Ya betul tu. Dan Allah SWT sudah sediakan jodoh yang terbaik buat kau. Bersabarlah sahabatku.


La Tahzan andai cinta ditolak. Bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor. Allah SWT sudah tentukan jodoh yang terbaik untuk kita. Bersabarlah. Tulang rusuk takkan tertukar.

copy from Kisah Wanita

Wednesday, December 7, 2011

Perlu ke sekufu?

December 07, 2011
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.



Hari itu aku ada menonton rancangan Semanis Kurma di channel tv9.Tajuk yang sangat best iaitu "Perlukah Sekufu".Tetamu nya adalah Suhaimi ,Ina Naim dan Ustaz Badli Shah.

Perlukah sekufu dalam memilih pasangan masing2?Bagi aku semua orang ingin mencari orang yang sempurna dan serasi bersama.Tapi kita mesti sedar yang perkahwinan ini saling melengkapi antara satu sama lain.Bagi aku kalau dah semuanya serasi bersama,berkongsi minat yang sama agak membosankan kot.Tak mencabar bagi aku.Hehe.:)


Ada seorang pemanggil bertanya mengenai mencari jodoh yang sekufu.Pemanggil tersebut memiliki Master dan kekasih hati memiliki Diploma.Kekasih hati dia mempunyai agama yang secukupnya dan keluarga di pihak gadis tersebut mcam tak bersetuju mengenai pilihan hati dia kerana tidak sekufu katanya.Pemanggil tu bertanya pendapat ustaz.Ustaz tu menjawab,agama yang penting dalam memilih pasangan masing2 bukan taraf pendidikan.Dan ustaz tu ade bagi tiga KUNCI yang penting dalam mencari calon suami selain AGAMA iaitu:

1)KUNCI RUMAH
2)KUNCI KERETA
3)KUNCI PEJABAT


Kita mesti faham yang sekufu atau tidak,tidak menjamin kebahagian sesebuah keluarga melainkan masing-masing tahu tanggungjawab dan melaksanakan tanggungjawab dengan betul.


Ustazah dan Ustaz ada berikan satu doa untuk diamalkan setiap hari:
"Surah yassin ayat 58,al fatihah ayat 5"

Mereka juga ada tinggalkan petua untuk memastikan kebahagiaan dalam sesebuah keluarga iaitu mengamalkan HARMONI

H: Hormat menghormati antara satu sama lain
A:ambil berat,
R: Ramah mesra.
M:Makan bersama ada kber
O:Okay selalu.Jangan kejap2 KO,kejap2 OK.
N: NIkmat yang ada kena syukur.
I:Istiqamah dalam beribadat,membuat kebajikan,


"seorang suami yang baik adalah suami yang bukan sahaja memastikan isteri dan anak-anak kelaparan di dunia,tetapi memastikan mereka selamat dari api neraka"

so,renung2kan lah dan selamat beramal!

Thursday, October 20, 2011

anda kipas susah mati domo?

October 20, 2011


siapa readers blog renex yang addicted giler dengan Domo?sila angkat bahu.:)


okay!aku angkat bahu.nampak takkk?memang aku peminat domo dan danbo.dua2 feature yang sangat la comel.patung domo aku ada dah.cuma sekarang nak mencari patung danbo.tapi tak tahu nak cari kat mana.korang tahu tak?


okay!lupakan danbo.kita sekarang nak cakap sal Domo dulu.hari aku nak show off something related to DOMO.ianya sangat la cutest okay!Pendrive DOMO.so sambil2 menyimpan segala maklumat dalam pendrive tu,kita juga boleh menambah koleksi pendrive Domo kan)


nak lebih details sila klik link ni yer :)





jom g terjah kat link ni utk lebih lanjut k :)

Monday, October 17, 2011

A letter for my best friend

October 17, 2011
entry kali ni extremely special untuk one of my best-best friends. Muafah.


"afa dear,sori sayunk sebab lambat wish besday kat.ko tiap2 tahun tak pernah miss wish besday aku kan,tapi besday ko this year aku terlupe giler.tapi u know why kan.:)  i hope u'll understand it n i know u'll.


ko ingat tak mase bila kita mula2 kenal?aku rasa masa kita time forecast kat utm aritu kan.kita duk sama blok kat Kolej Tun Hussein Onn tu.aku duk aras tiga ko duk aras dua right.time tu aku rumate dengan ain.Ko ngan ain memang da kenal kan.dari situ la kita kenal tapi time tu tak rapat sangat kan.ko selalu datang bilik kiteorang time tu.tapi aku ni kan pemalu,sebab tu aku tak borak sangat ngan ko kan.hahaha!!


eh,kalau aku sidai baju kat tingkap,then bila angin sepoi2 tak reti bahasa tu muncul,baju aku selalu jatuh kat aras dua.Then aku dengan muka dengan penuh malu pergi la ketuk bilik bawah.sebab nak amik baju tu..tu bilik ko ke bilik dak lain.aku lupe.haha!almaklumlah aku dah meningkat dewasa ni..hee


masa 1st sem 1st year kita tak rapat lagi kan,cuma taw la kite dapat course sama.aku rasa kita rapat since kita sama group section kann..time tu ko rapat ngan ain n mas da,aku pun mnyibuk jugak nak rapat ngan korang kan..:) bile da selalu wat group sama2,jadilah kita rapat n geng since sekarang right.


pastu pulak kita sama blok time kat kolej rahman putra(KRP) kan,aku tak ingat tarikh bila betul2 kita jadi rapat.kau ingat tak afa??hee..


aku rasa aku selalu pesan kat kau,kalau nak kuar g jenjalan ajak aku sekali.so bnyak kali da kita keluar jenjalan kan.tgok wayang,window shopping,makan kfc,g mandi pantai kat desaru,buka puasa sama2.:) really miss that moment afa..sob sob..tiap kali dinner kolejconfirm kita g kan.mana pernah miss,ye dok??semangat bab2 makan.aku punya habit suka amik gambar,ko pun tahu kan,smpai dah berjangkit ngan ko.hee,,dalam tandas pun aku suka snap pic.


banyak ag aku nak cakap ni afa,tapi takut panjang berjela2 lak nanti ye.so,,dear afa,hepi besdar sayunk!cepat2 abiskan master ko tu,nanti leh kahwin so aku leh g perak..hee,wish u all the best n may Allah bless you.









aku rindu geng2 kita afa,hmmm..agaknye bila la reunion kita ni,,"


from,
cik renex.




Wednesday, September 28, 2011

Menonton Bini-Biniku Gangster

September 28, 2011

semalam tengok movie Bini-Biniku Gangster.Memang terbaik la cerita ni.Yang paling best Sam.wat muka serius pun still rasa nak gelak tengok muka dia tu.haha.Macam malas nak wat review cerita ni better kamu semua tengok sendiri,tapi majoriti semua dah tengok kot cerita ni.kann



kerepek:berat turun 1kg pun suka macam nak rak!baru 1 kg bukan 10kg.sedarlah cik renex

Sunday, September 25, 2011

panggilan pagi-pagi

September 25, 2011


Pagi tadi dapat call.

'hello,ini Tunas Manja ke?'

okay,aku manusia bukan supermarket,hoho

'You bhgian IT kan,i nak tahu mengenai PO,dah apprved blum'

tak la,aku da resign..hohoho

then,dia minta no tunas manja,HellO!!tak kan ko supply barang kat tunas manja tapi ko tade no office.Adoi!tak proaktif langsung.

yang peliknya,bila aku bagi no aku kat supplier ek..huuuu..yang paling aku bengang,dia tak cakap Thank You pun.cisss,,mana budi bahasa anda..adoiiiiiii..

budi bahasa budaya kita kannnnn

Friday, September 16, 2011

renex dah ada Lesen P

September 16, 2011
salam lebaran semua.lamanya dah tak update blog ni kan.Penuh sawang.:) ouh ye,hari aku nak share something yang bagi aku sangat la membahagiakan aku.Nak tahu apa?


Aku dah dapat lesen P,akhirnya lepas jugak test JPJ tu.Finally.*sigh* sebenarnya last2 week aku failed Test jalan raya.Test Parking,bukit,tiga penjuru lulus lak.Jalan raya memang hampeh.tu kena repeat test jalan raya ni.


Tapi alhamdulillah,hari khamis lepas ujian jalan raya aku berjalan dengan lancarnya.hencik Jpj kali ni memang best dan tak over skema.Mula2 aku nak start tu aku nak reverse dulu kan,tiba2 tak boleh. sebab lupa nak tekan hand brake.dalam hati aku..demmmm..tapi aku sengeh je la kat dia.:)mcm tak rasa bersalah kan,padahal dalam hati "adoii,,pass ke tak aku ni,permulaan pun dah hancus.."


aku banyak borak je dengan dia.dia tanya aku tinggal mana.kenal tak orang ni,orang tu.belajar mana,kerja mana.haha!macam interview lak kan. tapi takpe jugak,baru la aku tak cuak mase test tu.hehe.yang part paling lawak hehe bila dia cakap kat aku

"eh,pandang depan la,awk tu tengah drive"

haha.dah memang habit aku mcam tu,bila borak mesti nak tengok muka orang yang aku borak2 tu.hehe..naseb baik dapat yang sporting habiss...

pengalaman kena test JPJ ni memang bermakna kan.setiap orang mesti ada pengalaman masing2 kan.tanak share ke?jom share2..:))

sharing is caring ;)


Tuesday, August 23, 2011

manja or mengada-ngada?fikirkan lah

August 23, 2011


Manja atau mengada-ngada??

Satu perbuatan yang kadang2 boleh mengundang kepada sesebuah perhubungan menjadi hambar.Manja ni selalu dikaitkan dengan perempuan kan.Kalau lelaki tu,jarang sikit la kan kita dengar.Bila cakap sal manja ni,siapa yang tak suka dirinya dimanjai dan dilayan bak puteri kayangan kan lebih2 lagi dimanjai oleh kekasih pujaan hati.cehwahh

Bermanja ni tak salah sebenarnya cuma kena ada hadnya dan janganlah keterlaluan.sebab bila dah over manja,itu namanya MENGADA-NGADA. tapi mungkin ada diantara kita tak sedar yg kita ni dikategorikan mengada2.So,jom kita tengok 10 perkara2 yang menunjukakan kamu wanita2 ni sebenarnya mengada2 bukan manja.:)Info ni aku dapat dalam majalah lama2 aku.

1)Berpura2 bodoh walaupun kamu tahu untuk menyelesaikan sesuatu masalah yang timbul.Bagaimanapun kamu sengaja bersikap mcm tu atas sebab nak dapatkan perhatian dari boipren kamu tu.contohnya baju koyak,tu pun nak report , pe kata korang jahit atau buang je baju tu.kannn.settle mslh.

2)Menangis keterlaluan hanya kerana perkara remeh.bayangkan,kita call bf kita sebab baju hangus kena iron,menangis 9jam tak henti2.huhu.confrm boipren kita ase menyampah.

3)Merajuk tak tentu pasal.Sebab tak reply msg terus majuk dua bulan.Melampau tu weh.

4)Segala hal peribadi yang patut kita settle sendiri contohnya membayar bil broadband,hantar dan ambil baju kat kedai dobi atau lain2 sengaja diserahkan pada boipren kita.Tak kesian ke kat boipren tu??

5)Setiap kali bercakap kamu tidak akan serius dan sentiasa bercakap seperti kebudak-budakan.

6)Sering mereka2 cerita atau menimbulkan masalah dengan harapan kekasih kita akan berikan perhatian yang lebih.

7)Setiap kali bila kita nak minta dia beli hadiah,mesti merengek2 seperti budak umur 5taun.:)lelaki sebenarnya kurang gemar pada gadis yang berkelakuan seperti keanak-anakkan.Contohnya kalau ada barg nak suoh dia beli,just terus-terang dengan penuh kelembutan.:)

8)Sekiranya boipren kita melayan teman2nya lebih daripada korang,mulalah korang akan menunjukkan muka masam dan merajuk didepan teman2nya.ish ish,tak baik tuuu

9)Setiap kali keluar,apa sahaja barang di tangan korg termasuklah handbag korg diberikan kepada boipren untuk dipegang dengan alasan "Berat".hehe,tapi tak semua lelaki menyampah nak pegang2 bag kita,ada juga yang okay malah sukarela nak pegang handbag kita sebab sekarang kan banyak kes ragut.barulah gentleman kannn.

10)Korang call dia tengah2 malam dan mendesak datang mengambilnyamu hanya semata2 sebab rindu.Wth.


so,itu la tanda2 nya,tapi tak semua lelaki menyampah dengan 10 perkara tu,ada yang okay je dengan benda tu,So bergantung kpd boipren korang cam ne.Kalau dah korang tengok boipren korg lain mcm je layan korang tu,better berubah sebelum terlambat.:))

nasihat cik renex.Cubalah berdikari walaupun kita tahu boipren kita tu sanggup lakukan apa sahaja untuk kita.Cubalah juga tegas dlam membuat sebarang keputusan dan tidak terlalu bergantung pada dia utk menentukan segala2nya bagi kita.Lagi satu,kena memahami komitmen boipren kita.Dia ada kawan2,keluarga,takkan la nak menghabiskan masa 24 jam dengan kita sorang je kan. mcm kita gegirl ni ada masanya kita kuar shopping ngn mmber2,girls day out la kononya kan.:)

so,renung2kan la dan selamat berpuasa!

Tuesday, July 26, 2011

Jari jemari memainkan peranan

July 26, 2011


tadaa..lagi satu hasil kerja jari-jemariku.tak kemas sangat jahitan yang aku wat ni sebab aku wat benda ni tengah malam.nak bagi ke member aku tu esoknya.memang kelam kabut  la nak wat kan,mana nak cari idea,nak lakar,nak gunting,jahit n then bg benda tu kembong macam bantal.

tapi okay la,aku puas hati sebab dapat bagi something untuk dua orang member aku ni.nak bagi hadiah mahal-mahal aku tak mampu.ni je la yang aku mampu bagi.

Hope they like it.:))


kerepek-kalau aku jual benda alah ni laku tak?ada orang nak order tak??

Monday, July 25, 2011

Timba dan Perigi sama-sama cari :)

July 25, 2011

ada seorang kawan aku cerita kat aku

aku tanya wat pe,die jawab-tadi on9 pastu terus offline sebab ada seorang gurl ni tanya kat dia macam ni.."awk xnak ke ambil no fon sy?"

bile aku bace msg tu,aku gelak sorang2.macam2 zaman sekarang ni.semua dah advanced,dulu mana ada perempuan berani tanya macam tu kan.selalu lelaki yang minta nombor dulu then perempuan tu pun kononnya play hard to get la kan.padahal dalam hati punya la nak bagi no fon kat lelaki.

tapi sekarang,istilah perigi cari timba or timba cari perigi dah tak penting.yang penting berani untuk memulakan sesuatu perhubungan.kalau masing-masing tunggu,sampai bila pun takkan bergerak.huhu

aku nak komen2 lebih pun tak tahu.:)

so.

Dear Akim,do you want to make stories with me?walaupun umur U lagi TER'kurang' dari I,I dont care,simply dont care.

HAHA.




Friday, July 22, 2011

percaya padaku -ungu

July 22, 2011





Ungu |  Percaya Padaku

aku tak tahu apa yang ku rasakan
dalam hatiku saat pertama kali
lihat dirimu, melihatmu

seluruh tubuhku terpaku dan membisu
detak jantungku berdebar tak menentu
sepertinya aku tak ingin berlalu

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)

agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku

tolonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku


suka gila dengar lagu ni.nak download la.:))

anda suka entry ni.sila tekan LIKE. TQ

Tuesday, July 19, 2011

jangan cuba cuba

July 19, 2011

suka gila dengar lagu ni
tak percaya cuba dengar

"Jangan jangan cuba kau rayu
Jangan jangan cuba kau ganggu
Jangan jangan cuba lukai aku
Hanya sekadar nafsu

Jangan jangan cuba kau paksa
Jangan jangan cuba kau siksa
Jangan jangan cuba kau cinta aku
Hanya sekadar nafsu"


anda suka entry ni.sila tekan LIKE. TQ

Job Fair & Tiga

July 19, 2011

Jumaat hari tu aku pergi Job Fair ni.Macam biasa,pameran2 kerjaya tapi vacant for chemistry field sangatlah kurang.*sigh.

Drop la resume mana yang patut n interview la mana yang sempat.tapi tetap kecewa..haishhhh


aku stle jelajah Job Fair dalam kul 2. bas aku jam 5 petang.ko bayangkan berapa lama aku nak tunggu bas.Bila nak tukar,tiket dah habis.memang dugaan.tapi okay jugak aku tunggu 3 jam.ada tiga benda penting berlaku..:)tiga jam tunggu tiga perkara berlaku

pertama-aku kenal ngan sorang gurl ni.dia pun nak balik temerloh jugak,tapi tiket die lagi la lambat.Jam 7pm.haha!aku kira naseb baik la kan.Nama dia Aini student Polisas,seorang yang friendly. nanti bila2 boleh lepak ngan die ble g Qtan.kami dah tukar2 no fon pun.advance kan.:))

kedua-jumpa kak Rahmah.akak ni sama kelas dengan aku masa bljar kat UTM.haish,tak sangka lak boleh jumpa akk kat Qtan kan.hehehe..die cakap aku da gemuk smpai dia da tak cam aku.haha!Kejam tu kak,,tapi memang sy da gemuk pun.hoho

ketiga-aku jumpa kawan baik aku yang lama dah tak jmpe.lebih kurang 1tahun lebih kot tak jumpa.Tak sangka die datang sebab malam before g Qtan de msg2 die,tapi dia cakap dia bz jumaat petang tu.tup tup,die call cakap ada kat mana.ingatkan die saje2 tanya ,tiba2 ada depan mata.haha.terkejut aku.memang best kezutan awak ni.:))walaupun rmbut awk tak pacak2 ag,awk still comey.. p/s-sy hepi dapat jumpa awk,terubat kerinduan.thanks awk:))


Monday, July 11, 2011

Suatu hari di perhentian bas

July 11, 2011
suatu hari,aku duduk di perhentian bas menunggu ketibaan bas.aku memerhatikan orang,itu je yang aku mampu buat sebab sangat bosan menunggu bas yang dah dua jam tak bergerak2 lagi.sebelah aku ada seorang makcik dalam lingkungan umur 40an.aku senyum pada dia,dia pun senyum.aku memerhatikan dia seorang yang baik,dan tengah berada dalam keadaan lapar sebab dia tengah khusyuk sekali makan roti.:)


di sebelah kiri aku pula,ada tiga orang budak sekolah.berpakaian lengkap uniform sekolah.ketiga-tiga comel.yang seorang ni putih sangat,seorang lagi cantik dan seorang lagi nampak macam tomboy dan bertindik di bawah mulut.topik perbualan mereka;boyfriend,kawan2,cikgu. aku terdengar dieorang berkata,"kau tak kantoi ke tindik kat bawah mulut tu?" member die selamba je jwab,"cikgu ada aku letak la handplast.pandai2 la beb".

aku yang kat sebelah ni senyum je la..:)

kemudian,ada dua orang gadis yang sangat cantik berpakaian ala-ala orang KL dengan pakai wedgesnya mengheret beg beroda.baru balik dari KL kot.kehulu-hilir macam model.tak tahu motif mereka,mungkin takut ketinggalan bas.maybe-tapi last2 aku tengok dua orang ni pergi menghala ke tempat teksi.tak tahan panas menunggu bas rasanya.


disuatu sudut sana pulak ada sekumpulan remaja lelaki yang duduk lepak beramai2 sambil gelak2.tak tahu apa topik mereka,mungkin menceritakan hal awek cantik.maybe.


dan ada juga seorang lelaki yang merayau-rayau mencari apa pun tak diketahui.sekejap ke sana,sekejap ke sini.sekejap duduk sana,sekejap duduk sini.sekejap baring.aku yang duduk sorang2 mulai cuak sebab takut pada lelaki tersebut tapi still wat muka rilex.haha.kemudian aku nampak die mengambil bekas air yang orang tinggalkan,dan terus minum air lebihan tersebut.memang la bagus kan habiskan sisa makanan sebab membazir amalan syaitan kan.tapi agak-agak la kan.bekas orang tu.dari segi fizikal aku tengok dia dalam 30an,masih mampu berjalan normal.aku rasa dia takde masalah untuk cari kerja untuk dapatkan makanan.tak tahu ape masalahnye.mungkin ada penyakit,penyakit-malas ;|


dan disatu sudut,ada seorang lelaki.nampak macam pendiam dan pemalu:)))



anda suka entry ni.sila tekan LIKE. TQ

Lihat Hati dan Amalan Kamu

July 11, 2011
Dari Abu Hurairah r.a katanya,Rasulullah SAW bersabda:

"Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada para rupa kamu,juga tidak memandang kepada harta kamu.Akan tetapi Allah melihat kepada hati dan amalan kamu"

(Hadis sahih Riwayat Muslim)


credit-Majalah Dara.com.Edisi Julai.

anda suka entry ni.sila tekan LIKE. TQ

Friday, June 17, 2011

cuba jadi magnet cinta kasih

June 17, 2011
salam 1 malaysia semua.hari ini sangat indah bukan.setiap hari adalah hari yang paling indah bukan


aku ada tengok rancangan Dr Fadhilah Kamsah dekat astro oasis hari tu.aku tak ingak topik apa perbincangannya tetapi mengenai JODOH.huu.tu aku semangat nak tengok sampai tak tukar channel lain.Dr ada la share mengenai jodoh2 ni.beliau cakap jodoh itu sebenarnya dekat je dengan kita.bukannya jauh pun.ada dekat2 ngan kita cuma kita tak perasan.atau mungkin kita terlalu fokus kepada yang jauh.


Dr ada la juga share mcam mana nak cepat dapat jodoh.Beliau suruh kita jadi MAGNET CINTA or Magnet Kasih. supaya orang sentiasa senang dengan kita,sentiasa kasih dengan kita. kita juga perlu sentiasa get ready bila pergi kemana-mana.ini kerana jodoh tak tentu masa datang kan..:)


Dr Fadhilah Kamsah juga ada pesan suruh kita buka minda dan hati.baru kita boleh get ready untuk memberi dan menerima kasih seseorang.kita juga kena memaafkan semua kesalahan orang baru hati kita sentiasa ready.



point tulis pasal ni??saja2 je...:3



till then.cik renex.

Wednesday, June 15, 2011

KL Gangster time

June 15, 2011
ini sambungan entry pergi ke kuantan tu.wa pergi sana menyelam sambil minum air.bukan air sungai tapi air tembikai susu.hehe.:) wa pergi nonton KL GANGSTER.wa cakap lu.


ini movie,wa boleyh bagi tiga satu per dua star.haiya,itu sudah cukup manyak maa..overall movie ni OK.ganas2 gangster itu adalah kan n lawak2 pun ada sebab ada si ZIZAN raja lawak tu.movie ni pun banyak mesej la.takde la cerita zero je kan.yang aku boleh nampak movie ni,ada mesej Persahabatan. persahabatan antara MALEK n AJIT(aku tak ingat ejaan nama dia).bila Malek ada masalah,ajit confirm datang tolong even before ni dieorang laing geng. Persahabatan Malek n Fadil (Abang Dil) pun sangat2 kuat.

Nilai kekeluargaan pun ada juga antara mak n anak. Walau sejahat mana pun anak,mak tetap sayang anak tu.Nilai kesungguhan untuk mencapai sesuatu.Macam Shark sanggup bunuh King sebab nak dapatkan geng tu,padahal King tu ayah tiri dia.tapi nilai ni tak patut untuk dicontohi..hehe.uish,da mcam wat jawapan untuk KOMSAS SPM je.bentuk soalan-apakah nilai dan pengajaran kita perolehi dari cerita ini??,,hehe,,


tetapi yang tak bestnye,cerita ni sekejap sangat,satu jam setengah jam je kot..aish..tetapi cerita ni memang best la.thumbs up untuk Aaron Aziz,Shamsul,Zizan,Adi Putra,Ajit,Kings n semua2 la.Lawak Zizan dalam cerita ni memang besh.semua orang gelak bile die wat lawak je,hehe..Si gangster ajit tu pun lawak,cara cakap pun buat aku gelak.


Kelainan cerita ni,heroin tade,yang ado hanya Hero,Aaron Aziz(Seth Tan :] )Aaron dalam cerita ni memang macho habis la.kalau gaduh pun steady je.badan die memang tough la..sama macam Adi Putra.lari pun ada style.hehehe.bila tengok movie ni rasa macam boleh wat satu kesimpulan - Rokok dan Gangster tak boleh dipisahkan. sebabnya selepas gaduh je,confirm melekat rokok kat mulut,macam Adi Putra tu,cakap sambil letak rokok kat mulut.huuu..maybe tu style kot. ingatlah ROKOK MERBAHAYA UNTUK KESIHATAN.


kerepek:masa tengok cerita ni,ada orang ambil seat kitaorang,macam s*** je kan.rasanya satu geng kot,sebab penuh satu baris untuk dieorang.naseb baik lu orang lelaki.kalau tak dah lama wa bising2 kat situ.huhu.tak pun wa panggil abang Malek stlekan lu owang.tak pun wa panggil Big Brother Dil.huhu.time aku tengok tu memang penuh hall tu.


till then.cik renex.

Jom Cari Kerja Kolej Komuniti

June 15, 2011
assalamualaikum dan salam satu malaysia.selamat datang kepada semua yang sedang baca blog cik RENEX ni ye.aku sangat menghargai kesudian kamu semua untuk membaca bingkisan merepek ini.aku rasa ayat aku macam terlebih skema lak kan.huuu..

oh ya,update kali ni aku nak menceritakan tentang kejadian aku di kuantan.kejadian yang dah lapuk.hari jumaat yang lalu aku pergi kuantan.sebabnya untuk menghadiri program jom cari kerja anjuran kolej komuniti kuantan dan job malaysia azam 1kerja.so memang semangat la aku pergi dengan member aku.

bila sampai sana aku dah cuak dah.ye la,orang lain aku tengok semua pakai skema.yang lelakinya cukup smart dengan kemeja n tie,yang aweks2 lak pakai baju kurung.aku ngan member abis pakai sempoi je.pakai seluar jeans je.tapi nak wat cam ne kan,redah je la...


pergi sana usha2 lar jawatan kosong.tak banyak sangat la yang sesuai ngan bidang aku ni.yang banyak nak dalam engineering.kalau chemical engineering okay la jugak,ada chance juga nak apply,tapi yang ado hanya mechanical engineering.berbulu je aku bace iklan vacancies tu.huh!


so as a result,,drop resume je la aku yang mana patut.kalau ada rezeki,ada la kan.




till then.cik renex.

Sunday, February 20, 2011

dua puluh dua

February 20, 2011
hello hello.semalam semalam besday aku..


tak sangka!ramai yang wish besday kat facebook..:) terharu weh,,aku tahu,dieorang bukan ingat besday aku,tapi kat facebook kan de tulis besday sape2 kan,tapi aku still terharu gak,,heehehe..terima kasih sangat2 kat member2 yang ku sayangi sekalian..yang sms aku wish besday pun ada jugak,,thankssss kooraangggg...:)

dua puluh dua-angka yang cantik bukan.

hadiah paling bermakna aku?semestinya dari diri aku sendiri.hadiahnya adalah MR K! hee..mr k actually salah satu wishlist aku last year,alhamdulillah tahun ni baru aku dapat walaupun aku ni second user,,tapi yang penting aku guna duit aku sendiri hasil titik peluh aku kerja..cehwahh..macam peluh je wat keje kan..haha!


oh ya!nak share something.
msg from my friend,,aku suka ayat2 dari msg kawan2 aku ni..

"celebrating is less meaningful than appreaciating" thus,thanks ur mom on ur big days,,

aku suka ayat die,,:) thanks mir,,


ni lak msg dr yus,,

"Ya allah,wanita yang membaca ini adalah wanita yang cantik,kuat,sabar & saya menyayanginya.tolong murahkan rezekinya&tingkatkan kehidupannya.begitupun jika dia melangkah,selamatkan dia..aminnn.."

aku pun syg ko yus...



akak aku pun de wat entry kat blog die smpena besday aku..kononnya la kan..hee..jom g terjah..:)

http://faralovelee.blogspot.com/2011/02/happy-besday-adik.html

Monday, January 17, 2011

in relationship with someone from Indonesia..:)

January 17, 2011
aku keturunan indonesia?heh!tajuk mcam gempak kan.cerita mcam ni,minggu lepas ada sepupu mak aku dari indonesia datang ke rumah kami..hee..mcm mana fmly aku boleh bersangkut paut ngan org indonesia ni?aku pun tanye la ke mak aku,

ma aku cerita,,mak nenek aku iaitu moyang aku kahwin dengan lelaki indonesia,biasa la orang dulu2 kan.then lahirlah nenek aku dengan adik lelaki die yg aku panggil aki de..ada la lagi ceritanya n tak perlu la aku cerita kot,,

so begitu la macam ne aku da hubungan ngan indonesia ni..:)yg datang ke rumah aku ni aku lupa lak nama die,,sazali kot,,hee,,dia sebenarnya dari remaja ag selalu kirim surat kat mak aku n saudara aku yang lain.die memang dah janji akan cari saudara die kat malaysia ni..so sekarang die da tunaikan janji die kan.dulu die selalu call kami n akhirnya dapat jugak berjumpa,,orang yang paling gembira siapa?mesti la puan nora aka mak aku kan?hehe,,

ni la gmbrnye...





haa,,sebelum ni saudara aku ada yang g indonesia n g umah dia,,ni ada gmbr dieorang g indonesia.family aku lak,insyaallah bulan 6 pergi jika diizinkan tuhan dan dikurniakan umur yang panjang..:)






kerepek:|patutlah aku addicted gile ngan lagu2 band indon,,sebab moyang aku orang sana...hehe.|

Friday, January 7, 2011

memalukan atau dimalukann...

January 07, 2011
malam tadi seorang gadis berjalan masuk ke Maybank utk bank in duit.so dengan lemah gemalai nya smbil memegang hp menuju ke bank tersebut.



bila dah sampai,dengan selambanya menolak pintu tersebut.cubaan pertama tak berjaya,so cubaan menolak pintu utk kali kedua.still tidak berjaya.aishh!si gadis mula bengang dan menarik muka masam.tiba-tiba nampak perkataan TARIK kat pintu tersebut!



cis patut la tak berjaya.tak pasal-pasal kena perli ngan dua orang mamat ni.
"lain kali masuk sini tarik pintu ye.."cakap smbil gelak-gelak ngan member dia..

adoiii..memang maluuuu okay!si gadis hanya mampu tersenyum sahaja..haha.padahal dalam hati malu gileeerrr....



peristiwa memalukan tak berakhir smpai disitu..masuk nak bank in duit pun berlaku lagi.macam biasa la kan,mula-mula tekan enter then select language..so aku nak pilih la malay sebab aku anak jati orang melayu,kononya la kannn...jadi dengan SEMANGATnya g tekan kat skrin tu..konon-konon ingatkan touch skrin..rupanya bukan touch skrin apedaaa.kena tekan button kat sebelah tu bila nk pilih which one.haha..maluuu seyyhhhh..nasib baik time tu takde orang kat belakang tgh tgu turn.kalau tak.malu tuk kali kedua...:)



haiiiissss.....


hari semalam memang la hari yang melawakkan..:)

"KEEP CALM AND SEW ON".
VISIT @bycikrenex UNTUK HADIAH YANG RARE

♡ Ohsem blogger ♡

♡ Blogger Pantai Timur ♡